Herman Abé


Glazenier, schilder, beeldhouwer Abé Herman werd geboren te Geraardsbergen op 25 februari 1952.
Benevens zijn realisaties van monumentale werken, is hij vooral gespecialiseerd in de creatie van glasramen voor interieurs.
Klassieke figuren alsook figuren met moderne stilering zijn geliefkoosde thema’s.
Na een academische opleiding als sierkunstenaar vestigt hij zich als zelfstandig glazenier te Ternat (St.-Kath.-Lombeek)
In 2008 schuift hij glas en lood gedeeltelijk opzij en wijdt zich meer en meer tot zijn grote passie : schilderen, etsen en beeldhouwen.
Door toedoen van zijn academische opleiding begrijpt hij de schilderkunst in haar puurste klassieke realisme, ontwikkeld en gebruikt voorafgegaan door een diepgaande studie van de werkelijkheid en uitgevoerd in een naturalistische werkwijze.
Na een langdurig creatief proces in was ontstaan zijn veelal peinzende of wegdromende figuren geleidelijk onder zijn handen. Zonder vooraf bedacht plan, zonder model. De essentie, bepaald door richting, ritme en beweging, blijft over. Alles draait om sfeer, om gevoel, zoals hij zelf zegt: “Ik bouw in was tot het beeld raakt aan een vermoeden, ik maak geen beelden waar je een boek met uitleg naast moet leggen”. Dit wassen beeld wordt dan ingekapseld in een vuurvaste keramische laag, om daarna uitgesmolten te worden en te vervangen door brons. Het uiteindelijke resultaat is een verrassing en laat hij ongemoeid. De bijzondere huid van de beelden wordt bepaald door het gietproces. Achteraf wordt de huid niet bijgewerkt, waardoor de beelden een natuurlijke uitstraling krijgen. De ruwe brons huid contrasteert met de subtiele beweging van de figuren. Hierdoor krijgen de beelden een maximale zeggingskracht en een krachtige uitstraling. Zijn sculpturen zijn dynamisch, sensueel en stralen harmonie uit. Bewegingen van het lijf of lichaam geeft hij vorm met een uiterst vloeiende belijning.

Contactgegevens

Hopstraat 8, 1742 Ternat, Gsm. 0032474703083
abe.herman@hotmail.com
http://users.skynet.be/glasramen-abe/

-